Škofijski odbor za mladino Murska Sobota s kratico ŠOM MS sestavljamo mladi iz škofije Murska Sobota. Vsaka dekanija ima po tri predstavnike, ki skupaj z voditeljem ŠOM-a oblikujemo številne aktivnosti za mlade, predvsem pa se trudimo pričevati za vero živih dejanj in ne zgolj besed. Kot pravi papež Frančišek: “Samo govoriti, da smo kristjani, ni dovolj. Svojo vero moramo živeti ne le z besedami, pač pa tudi z dejanji.”

NAŠE POSLANSTVO

 • Temeljno poslanstvo škofijskega odbora za mladino (ŠOM) je pastoralna skrb za vso mladino na območju škofije. Preko različnih dejavnosti pomaga mladim rasti v osebni veri do Kristusa in v medsebojni povezanosti uresničevati svoje poslanstvo v Cerkvi, družbi in državi. ŠOM se z istoimenskimi ustanovami v drugih slovenskih škofijah povezuje v Urad za mlade, ki je delovno telo Slovenske škofovske konference za mladinsko pastoralo na medškofijski ravni in je v službi celotne Katoliške Cerkve v Sloveniji. ŠOM se pri izpolnjevanju svojega poslanstva povezuje tudi z različnimi pastoralnimi in drugimi ustanovami doma in v tujini.

Aljaž Baša

 • Kaj te navdihuje pri delu v ŠOM-u? Že dolgo me nekako spremljata, opogumljata, ter dajeta motivacijo za delo z mladimi prvi dve točki iz Posinodalne apostolske spodbude papeža Frančiška: Kristus živi – Christus vivit: »Kristus, naše upanje, živi in On je najčudovitejša mladost tega sveta. Vse, česar se dotakne, postane mlado, se prenovi, se napolni z življenjem. Prve besede torej, ki jih želim nameniti vsakemu mlademu kristjanu, so: On živi in te želi živega!« »On je v tebi, je s teboj in nikoli ne odide. Lahko se še tako oddaljiš, tam je Vstali, ki te kliče in čaka, da lahko znova začneš. Ko se boš čutil postaranega zaradi žalosti, zamer, strahov, dvomov ali porazov, bo tam, da ti vrne moč in upanje.« Do mladih speljati pot Jezusu, da se jih dotakne, da mlade »oživi«, jih prenovi, jim vrne mladostno svežino in vedrino.
 • Kako najraje preživljaš svoj prosti čas? Prosti čas rad preživim z nečakom in nečakinjo ali s prijatelji, grem na sprehod ali kolesarit v naravo, obiščem kakšno nogometno tekmo, ali pa fotografiram in občudujem dela Stvarnika.
 • Svetopisemski citat, ki te trenutno spremlja: Moje novomašno geslo: »Gospod, tvojo ljubezen bom na veke opeval« (Ps 89,1)

Ana Marija Kavaš

 • Kaj te navdihuje pri delu v ŠOM-u? Pri delu v ŠOM-u me navdihuje zavedanje, da sem bila po Božjem načrtu izbrana, da s svojimi sposobnostmi prispevam k rasti mladinske pastorale v naši škofiji. Navdihuje me to, da lahko prisluhnem potrebam drugih, skupaj z drugimi člani sodelujem pri pripravi raznih dogodkov in gradim občestvo mladih, ki pričuje o ljubezni našega nebeškega Očeta.
 • Kako najraje preživljaš svoj prosti čas? Svoj prosti čas najraje preživljam v družbi svoje družine, prijateljev. Zelo rada se odpravim na sprehod, kjer občudujem lepote stvarstva, rada preberem kakšno dobro knjigo in preizkušam svoje slaščičarske sposobnosti.  Seveda pa ne gre brez ustvarjanja, predvsem glasbenega, kjer misli srca dobijo svojstven pomen.
 • Svetopisemski citat, ki te trenutno spremlja: »Ne obsojajte in ne boste obsojeni. Odpuščajte in vam bo odpuščeno. Dajajte in se vam bo dalo.« (Lk 6, 37-38)

Ivica Oblak

 • Kaj te navdihuje pri delu v ŠOM-u? Navdihuje me predvsem želja biti z mladimi in za mlade; don Boskovo geslo: “Za vas živim!”
 • Kako najraje preživljaš svoj prosti čas? Svoj prosti čas najraje preživljam v ustvarjanju ročnih in drugih spretnosti ali ob glasbi.
 • Svetopisemski citat, ki te trenutno spremlja: »Iščite najprej Božje kraljestvo!« (Mt 6, 33)

Mirjam Ivančič

 • Kaj te navdihuje pri delu v ŠOM-u? Pri delu v ŠOM-u me navdihuje misel, da je tam, kjer sta dva ali so trije zbrani v Jezusovem imenu, On sam zraven. Verujem, da je pri evangelizaciji z nami Oče, ki vodi naše delo. In kaj je lepšega, kot darovati čas za druge, da bi se spomnili Božje bližine in se zavedali, da so ljubljeni Božji otroci, odeti z Marijinim plaščem.
 • Kako najraje preživljaš svoj prosti čas? Svoj prosti čas najraje preživljam z družino in prijatelji. Še posebej lepo mi je, ko nas povezuje sprehod v naravi, peka, molitev, glasba in dobra volja.
 • Svetopisemski citat, ki te trenutno spremlja: Trenutno me spremlja naslednji svetopisemski citat: “Vem za načrte, ki jih imam z vami, govori GOSPOD: načrte blaginje in ne nesreče, da vam dam prihodnost in upanje.” (Jer 29,11)

Petra Vinčec

 • Kaj te navdihuje pri delu v ŠOM-u? Navdihuje me On, ki je Stvarnik. In pa želja, da bi čim več mladim približala zavedanje, da nas Bog drži v svoji dlani. Da bi skozi to krepila svojo vero in vero drugih.
 • Kako najraje preživljaš svoj prosti čas? Najraje sem s srčnimi in pristnimi ljudmi – po možnosti s takimi, s katerimi lahko kdaj kaj zapojemo. Z veseljem tudi kam odpotujem, berem dobre knjige, ali pa napišem kakšen lep verz.
 • Svetopisemski citat, ki te trenutno spremlja: »Ne boj se, zemlja, raduj in veseli se, kajti Gospod dela velike reči.”(Jl 2,21)

Mojca Mutvar

 • Kaj te navdihuje pri delu v ŠOM-u? Deljenje Jezusa med vsako odprto srce.
 • Kako najraje preživljaš svoj prosti čas? Med knjigami, v naravi in v roki z Jezusom.
 • Svetopisemski citat, ki te trenutno spremlja: »Tudi če bi hodil po globeli smrtne sence, se ne bojim hudega, ker si ti z menoj, tvoja palica in tvoja opora, ti me tolažita.« (Psalm 23,4)

Eva Novak

 • Kaj te navdihuje pri delu v ŠOM-u? Pri delu v ŠOM-u, me navdihujejo predvsem skupne molitve, načrtovanje raznoraznih dogodkov in pogovori o Bogu, ne manjka pa niti dobre družbe.
 • Kako najraje preživljaš svoj prosti čas? V prostem času igram kitaro, pojem in berem, rada pa tudi ustvarjam- svoje pesmi in glasbo.   
 • Svetopisemski citat, ki te trenutno spremlja: Vse zmorem v njem, ki mi daje moč.” (Flp 4,13)

Sara Šabjan

 • Kaj te navdihuje pri delu v ŠOM-u? Pri delu v  ŠOM-u me najbolj navdihuje, da se skupaj trudimo, iščemo, raziskujemo, načrtujemo nove projekte, aktivnosti in dogajanja, ki bi mlade vabila k vrnitvi in poglobitvi odnosa z Bogom. Verjamem, da veliko mladih išče Boga, pa na žalost na napačen način ali na napačnih krajih. Ravno zato se mi dejavnost mladih v katoliški cerkvi zdi še bolj pomembna.
 • Kako najraje preživljaš svoj prosti čas? Svoj prosti čas najraje preživim v krogu svoje družine, prijateljev in z ljudmi, s katerimi lahko skupaj slavim Boga. Zelo rada se srečujem na mladinskih srečanjih v naši župniji, kjer molimo, debatiramo in poglabljamo svoj odnos z Bogom. Nikoli pa ne zmanjka časa za kakšno dobro kavo in debato. Rada ustvarjam, pojem in najlepše je, ko to lahko počnem s prijateljico, s katero skupaj vodiva otroški pevski zborček v naši župniji. Zelo rada se smejim in dobro voljo širim naprej.
 • Svetopisemski citat, ki te trenutno spremlja: Trenutno me najbolj nagovarja citat: »Vse zmorem v njem, ki mi daje moč.« (Flp 4,13). Nagovarja me v tem, da prav res zmoremo vse, če dopustimo Gospodu, da je tudi On del našega življenja. V vsej polnosti, ko smo veseli, radostni, ljubezni polni in tudi takrat, ko smo žalostni, trpeči in bolni.

Jožef Ivančič

 • Kaj te navdihuje pri delu v ŠOM-u? Pri delu v odboru me navdihuje ravno to – širjenje vere preko različnih dogodkov, ki jih organiziramo. Z njimi želimo mladim dati vedeti, kako potreben je odnos z Bogom. On je namreč tisti, kateremu lahko zaupamo vso naše veselje, prošnje, zahvale, težave in skrbi. Včasih se namreč premalo zavedamo, kako zelo smo potrebni Njegove bližine.
 • Kako najraje preživljaš svoj prosti čas? Svoj prosti čas najraje preživljam s svojimi najbližjimi in družino. V družbi z njimi najraje kaj zapojem, se odpravim na sprehod, pogledam kakšen film. Sem tudi del škofijskega zbora MS, ki mi predstavlja dodatno veselje, saj je glasba tista, ki me navdušuje in razveseljuje.
 • Svetopisemski citat, ki te trenutno spremlja: »GOSPOD hodi pred teboj; on bo s teboj; ne bo te pustil samega in ne bo te zapustil. Nikar se ne boj in se ne pláši!« (5 Mz 31,8)

ŠOM MS

ŠKOFIJSKI ODBOR ZA MLADINO

KONTAKT

Gregorčičeva ulica 4, 9000 Murska Sobota
skofija.mladina.ms@gmail.com
0590 80620

SLEDITE NAM