Romanje na Poljsko

27. decembra 2022, na god svetega Janeza, ki mu je umirajoči Kristus razodel, da je Marija mati vseh, smo se mladi iz Škofije Murska Sobota podali ravno k njej, naši Materi. Toda naše izbrano svetišče ni bilo v naši domovini, ampak smo izbrali Jasno Goro v poljskem mestu Čenstohova.

To je bila naša prva postaja na štiridnevnem romanju po poteh Janeza Pavla II., ki ga je organiziral Škofijski odbor za mladino Škofije Murska Sobota v sodelovanju s turistično agencijo Aritours.

Češko-poljsko mejo smo prečkali šele v popoldanskih urah in se hitro povzpeli na hribček proti mogočnemu svetišču, posvečenemu Devici Mariji, ki stoji v okviru pavlinskega samostana. Po sprehodu po mogočnem obzidju pod vodstvom in ob razlagi naše turistične vodnice Dominike Koritnik Trepel smo v eni od kapel obhajali tudi našo prvo skupno sveto mašo, ki jo je daroval naš duhovni vodja Aljaž Baša.

Še pred mašo pa smo se ustavili ob slavni in močno čaščeni ikoni Črne Marije, ki naj bi jo po legendi narisal sam evangelist Luka.

Dobro naspani in okrepčani smo se v sredo, 28. decembra, namenili na ogled koncentracijskega taborišča Auschwitz, kjer smo se spomnili vseh žrtev tamkajšnjih grozot, še posebej svetega Maksimilijana Kolbeja in svete Edith Stein. Pot smo nadaljevali v svetišče Božjega usmiljenja in na grob svete Favstine Kowalske, še ene od svetniških oseb, ki smo se ji priporočali na naši poti.

V četrtek, 29. decembra, smo se odpravili v Wieliczko, na ogled rudnika soli. Popoldne smo v Krakovu obiskali novozgrajeno svetišče sv. papeža Janeza Pavla II. Ogledali pa smo si tudi grad Wawel, kjer smo občudovali katedralo z grobnicami kraljev ter pomembnih Poljakov in se sprehodili do enega najlepših renesančnih grajskih dvorišč v Evropi ter si ogledali staro mestno jedro z vsemi glavnimi znamenitosti.

Zadnji dan, v petek 30. decembra pa smo se odpravili še na Kalwarijo Zebrzydowsko, ki je poleg Čenstohove najbolj znano romarsko središče na Poljskem. Naš zadnji postanek pa je bil v Wadowicah, rojstnem kraju sv. papeža Janeza Pavla II., kjer ga bomo bolje spoznali med sprehodom skozi njegovo rojstno hišo, ki je spremenjena v muzej in si ogledali farno cerkev, ki je osrednji razgled skozi okno kuhinje, kjer je nekoč sedel, razmišljal in molil mladi Karel Wojtyla.